Međunarodni dan taekwondoa obilježava se u svijetu 4. septembra svake godine. Ovim se datumom obilježava dan kada je Taekwondo službeno postao olimpijski sport.

Taekwondo je i postao olimpijski sport kada je Međunarodni olimpijski komitet održao glavnu skupštinu u Parizu, u Francuskoj, 4. septembra 1994. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je dodavanje Taekwondoa kao sportskog događaja na Olimpijske igre ili ne.

Iako je Taekwondo 1988. godine demonstrirao na ljetnim olimpijskim igrama u Seulu u Južnoj Koreji, kao službeni olimpijski sport nije debitirao do Olimpijskih igara 2000. održanih u Sidneju, Australiji.

Dan taekwondoa već se obilježavao svake godine do trenutka kada je službeno određen datum 4. septembra, ali to nije bila velika proslava dok službeno nije proglašen 2006. godine.

Od tada se obilježava svake godine u svim zemljama u kojima Taekwondo ima značajno prisustvo, uključujući naravno i Južnu Koreju.

Međunarodni dan taekwondoa slavi jedinstvo i snagu svih ljudi koji prate i treniraju taekwondo, potkrijepljen statusom službenog sporta olimpijskih medalja.

Ove godine je ujedno i 20. godišnjica taekwondo debija na Olimpijskim igrama u Sidneju!

 

Obraćanje predsjednika Svjetske taekwondo federacije, gospodina Dr Chungwon Choue_a: